Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kvóty nejsou řešením migrační krize, říká rakouský kancléř

Sebastian Kurz
Sebastian Kurz
Foto: Facebook

Berlín - Rakouský kancléř Sebastian Kurz poskytl rozhovor německé stanici ZDF. Napřílad uvedl, že rozdělování uprchlíků na základě kvót není vhodným prostředkem k řešení migrační krize. Také odmítl kritiku své země. Přijala totiž podle něj na počet obyvatel více migrantů než Řecko či Itálie.

"Nenamlouvejme si, že tím vyřešíme migrační otázku," uvedl Kurz s odkazem na přerozdělování uprchlíků v rámci Evropské unie. Podle něj se v uplynulých letech podařilo na základě kvót rozdělit mezi země EU asi 30.000 žadatelů o azyl. "Tolik jich v roce 2015 do Evropy přišlo za 48 hodin," dodal. Řešením migračního problému je podle předsedy Rakouské lidové strany (ÖVP) důsledná ochrana vnějších hranic a pomoc lidem v zemích jejich původu.

"Není to tak, že by se bránili pouze některé členské státy, ale ani uprchlíci přece vůbec nejsou ochotni jít do zemí, jako je Bulharsko, Rumunsko nebo Polsko," vysvětlil svůj postoj konzervativní politik Kurz. "I kdybychom je tam dostali za použití policejní síly, za několik let by se zase vrátili do Německa, Rakouska nebo Švédska," dodal.

Už ve středu rakouský kancléř po setkání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou uvedl, že podle něj diskuse o kvótách na přerozdělování uprchlíků zabírá příliš mnoho prostoru. Merkelová vyjádřila přesvědčení, že by evropské země v otázce migrace měly být solidární. Povinné kvóty na přerozdělování uprchlíků odmítají především země V4.

Témata:  uprchlíci Rakousko Německo Sebastian Kurz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.