Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová obranná strategie USA? Pentagon se zaměřil na Rusko a Čínu

U.S. ARMY, ilustrační fotografie
U.S. ARMY, ilustrační fotografie
Foto: defense.gov **www.defense.gov**

Washington - Americký ministr obrany Jim Mattis oznámil, že jádrem nové obranné strategie Spojených států již není boj s terorismem. Naopak se bude snažit o vytvoření protiváhy velmocenským ambicím Ruska a Číny.

Mattis Čínu s Ruskem nazval revizionistickými mocnostmi, které chtějí přetvořit svět v souladu se svými autoritářskými režimy. „Čelíme rostoucím hrozbám ze strany revizionistických mocností, jako jsou Čína a Rusko, které se snaží vytvořit takový svět, aby byl ve shodě s jejich autoritářskými modely," řekl Mattis.

Pentagon dnes představil novou národní bezpečnostní strategii, která je první svého druhu od roku 2014. Veřejný dokument určuje priority americké obrany a rovněž ukazuje bezpečnostní okruhy, na které chce armáda v nadcházejících letech vyčlenit finance.

Na tiskové konferenci ministerstvo sdělilo, že Rusko ve srovnání s Čínou i přes své omezené zdroje používá vojenskou sílu mnohem sebevědoměji, což předvedlo například v roce 2014 anexí autonomního ukrajinského poloostrova Krym či vstupem do syrského konfliktu po boku režimu tamního prezidenta Bašára Asada. Čína je naopak hodnocena jako sílící ekonomická a vojenská mocnost.

Další peníze mají putovat na budování protiraketových deštníků a systémů včasné výstrahy, na boj proti kybernetické kriminalitě, ale i na zlepšení operačních schopností USA v kosmickém prostoru. Evropu, Blízký východ a asijskotichomořskou oblast pak USA považují za tři klíčové regiony, které je třeba chránit před agresí a kde je nutné hájit americké zájmy.

V polovině loňského prosince zveřejnil bezpečnostní strategii také americký prezident Donald Trump, čímž nahradil obdobný materiál z roku 2015 svého demokratického předchůdce Baracka Obamy. V dokumentu se mimo jiné uvádí, že Rusko zasahuje do vnitropolitických záležitostí zemí po celém světě a že nové zbraňové systémy vyvíjené v Rusku a Číně mohou kriticky ohrozit klíčovou americkou infrastrukturu potřebnou pro chod a správu země.

Agentura Reuters poznamenala, že nová strategie je další známkou toho, že USA po více než patnácti letech opouštějí jako prioritu boj proti islámským radikálům.

Témata:  Pentagon USA James Mattis U.S. ARMY

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy