reklama

Podle jiné místní nevládní organizace, nazvané Venezuelská pozorovatelská stanice pro zdraví (OVS), je 60 procent dětí v zemi podvyživených. Loni zemřelo ve Venezuele každý týden pět až šest dětí kvůli nedostatku potravy.

V posledních měsících se v opozičních či zahraničních médiích objevilo několik konkrétních případů úmrtí lidí kvůli nedostatku léků nutných po transplantaci orgánů. Venezuelané ale umírají podle lékaře a někdejšího ministra zdravotnictví Josého Oletty i na infekční nemoci, protože nejsou antibiotika.

Opozice už přes rok marně volá po tom, aby vláda povolila zahraniční pomoc. Tu ale autoritářský prezident Nicolás Maduro odmítá a tvrdí, že v zemi žádná humanitární krize není.

Vláda zavedla v zemi přídělový systém, který ale příliš nefunguje. Začátkem tohoto měsíce způsobila vláda chaos nařízením, aby obchodníci snížili ceny pěti desítek druhů základních potravin. Tyto ceny musí stále udržovat na nízké úrovni, jenže tak nízké, že obchodníci nemají na to, aby nakupovali nové zboží.