Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Našemu kontinentu hrozí obrovská migrační vlna. Přinese s sebou miliony uprchlíků, tvrdí eurokomisař

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Brusel - Nedávný Mezinárodní den migrantů a uprchlíků opět postavil před společnost i politiky otázku, jakým způsobem chtějí zvládat aktuální situaci, kdy do Evropy, ale i jiných částí světa, proudí mnoho migrantů, kteří hledají lepší budoucnost. Eurokomisař Johannes Hahn však vidí v uprchlické krizi i nebezpečí. Podle něj může číslo běženců narůst až na 25 milionů. Uvedl to srbský zpravodajský server Novosti.

Migranti utíkají před válkou, chudobou, ale také za věcí, kterou stvořil liberální kapitalismus, píše server, a tou je práce. Novým druhem migrace je ta související se změnami počasí.

Podle odhadů dnes kvůli klimatickým podmínkám utíká do Evropy 350 tisíc lidí. Zpravodajský portál míní, že by toto číslo mohlo vzrůst ke konci tohoto století až na 100 milionů.

V současnosti největší počet migrantů do Evropy proudí z Afriky a z válkami zasaženého Blízkého východu. Jejich počet je obtížné určit, protože mezi uprchlíky je rovněž velký počet nelegálních přistěhovalců.

Odhaduje se, že každý rok je v členských státech Evropské unie ze zemí třetího světa legálně přijato kolem 2,5 milionu lidí, přičemž každoročně je hlášeno více než milion žádostí o azyl.

Uprchlíci se rovněž nepřímo zasloužili o pád některých evropských vlád, jelikož situace s uprchlíky se nelíbila některým lidem, díky nimž posílila na politickém spektru krajní pravice.

Kladeny byly také otázky na západoevropské země, jimž byla často přisuzována vina za uprchlickou krizi, protože mnoho z těch zemí, které přijaly nejvíce migrantů, je angažováno ve vojenských konfliktech v zemích, odkud tito lidé pocházejí.

Podle Johannese Hahna, eurokomisaře pro evropskou sousedskou politiku, hrozí migrační vlna, která s sebou přinese na 25 milionů uprchlíků. Sám soudí, že problematika přistěhovalců bude největší výzvou 21. století.

Do roku 2050 totiž podle serveru populace v Africe vzroste na 2 miliardy a stejnou měrou by mělo narůst obyvatelstvo do konce tohoto století. Své statistiky zveřejnila i OSN. Podle ní je na světě téměř 260 milionů lidí, kteří žijí mimo své rodiště, což činí zhruba 3% celkové světové populace.

Témata:  Evropa migrace uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.