Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Farage v problémech? Prý má prsty v aféře kolem Trumpa a ovlivňování voleb

Nigel Farage, britský politik a lídr Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP).
Nigel Farage, britský politik a lídr Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP).
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Londýn – Někdejší šéf protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage se dostal do problémů. Byl zatažen do skandálu kolem Donalda Trumpa a údajného ovlivnění amerických prezidentských voleb v roce 2016. 

Farage byl nařčen, že tajně předával informace Julianu Assangeovi, zakladateli serveru WikiLeaks. Právě tento server zveřejnil dokumenty, které vrhaly nepříznivé světlo na demokratickou prezidentskou kandidátku Hillary Clintonovou, píše deník The Daily Telegraph.

Kvůli obavám z vydání do Spojených států žije Assange již pět a půl roku na ekvádorské ambasádě v Londýně. Právě tam ho Farrage údajně několikrát navštívil a předal mu USB disk s určitými informacemi. Kdy se tyto návštěvy uskutečnily, není jasné. Údajně to bylo před hlasováním v roce 2016.

Před prezidentskými volbami v USA v roce 2016 server WikiLeaks zveřejnil dokumenty, které unikly po hackerském útoku na servery Demokratické strany a které vrhly na Trumpovu soupeřku nepříznivé světlo. Americké tajné služby měly za to, že byl tento útok veden z Ruska.

S informací o zapojení Farage přišel Glenn Simpson, zakladatel společnosti Fusion GPS, která zkoumala údajné důkazy o Trumpových stycích s Ruskem. Jak ale Simpson přiznal, obvinění proti britskému politikovi se nepodařilo prokázat. A sám Farage jeho tvrzení rezolutně odmítl. „Jde o další konspirační nesmysl," řekl deníku The Daily Telegraph.

Simpson veškeré informace vypověděl před výborem amerického Kongresu, který má na starosti zpravodajské služby. Mimo jiné byl dotázán, zda existovalo spojení mezi Trumpovou kampaní a kontroverzním serverem WikiLeaks.

„Existoval určitý nepotvrzený vztah mezi lidmi od Trumpa a lidmi ze strany UKIP. Právě tudy vedla cesta k WikiLeaks. I dnes si to myslím," uvedl tehdy Simpson. „Bylo mi řečeno, nicméně nepotvrzeno, že Nigel Farage vykonal ještě další návštěvy ekvádorské ambasády než tu, o které se psalo, a že poskytl určité informace Julianu Assangeovi," vypověděl.

Témata:  Nigel Farage Wikileaks Julian Assange

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 21:41

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy