reklama

"Zdá se být jasné, že Spojené státy pochybily v podpoře vstupu Číny do WTO za podmínek, které se ukázaly neúčinné a nedonutily Čínu přijmout otevřený, tržně orientovaný obchodní systém," uvádí se v roční zprávě pro Kongres o tom, jak Čína dodržuje své závazky vůči WTO.

"Teď už je jasné, že pravidla WTO nejsou dostatečná, aby omezila chování Číny, které narušuje trh," uvádí se dále.

Zpráva, kterou každým rokem vypracovává úřad obchodního zmocněnce USA, již dlouho kritizuje Čínu za nepoctivé obchodní praktiky. První hodnocení vyhotovené za Trumpovy vlády je ale k Pekingu mnohem tvrdší.

Zpráva přichází v době zhoršujícího se obchodního napětí mezi dvěma největšími světovými ekonomikami a v době, kdy se americká vláda chystá zasáhnout proti tomu, že se Čína údajně dopouští krádeže duševního vlastnictví. Informace o vyšetřování podle takzvané sekce 301 se očekávají v příštích týdnech.

Zpráva také poukazuje na chování Ruska a uvádí, že Moskva nemá zájem dodržovat závazky v rámci WTO, což je velmi znepokojivé. Americký obchodní zmocněnec Robert Lighthizer dodal, že Čína spolu s Ruskem podkopávají WTO, která byla vždy považována za klub podporující tržní ekonomiky, které chtějí obchodovat mezi sebou.