Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová přivítala plány na setkání představitelů EU a Ankary

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Sofia - Německá kancléřka Angela Merkelová dnes při návštěvě Sofie uvítala plán Bulharska na uskuteční pracovní schůzky mezi zástupci EU a Turecka, která by měla zlepšit napjaté vztahy a vyčistit půdu pro případný summit.

Sofia připravuje setkání mezi tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem a představiteli EU Jean-Claudem Junckerem, Donaldem Tuskem a Antoniem Tajanim v černomořském městě Varna.

"Toto setkání je skvělou příležitostí k jednání s tureckým prezidentem o všech záležitostech," uvedla dnes Merkelová po schůzce s bulharským premiérem Bojkem Borisovem. Bulharsko nyní předsedá EU.

Kancléřka upozornila, že k vyřešení problémů je potřeba mít s Tureckem spořádané vztahy. Podle Borisova by se schůzka mohla zabývat obavami Turecka o platby od EU v rámci dohody o přistěhovalectví a napjatými vztahy mezi Ankarou a některými velkými členy EU, hlavně kvůli lidským právům.

Evropská unie v prosinci 2016 zmrazila přístupové rozhovory s Tureckem. Turecký ministr pro záležitosti EU v pátek uvedl, že Ankara odmítne jakoukoliv nabídku na partnerství s EU, která nebude znamenat členství. Varoval, že současná bezvýchodná situace nedává Turecku důvod dodržovat dohodu o migrantech.

Témata:  Angela Merkelová EU Turecko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy