Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útok na hotel v Kábulu: Komando bojovalo s islamisty 12 hodin, zemřelo pět civilistů

Islamisté, ilustrační fotografie
Islamisté, ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto Al-Jazeera

Kábul - Při nočním útoku na hotel v Kábulu zemřelo pět civilistů, z toho čtyři Afghánci a jeden cizinec. Speciální jednotky zachránily přes sto lidí, včetně čtyř desítek cizinců. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. V Afghánistánu ale stojí za podobnými akcemi často radikální hnutí Tálibán.

Šest lidí bylo zraněno. Informovala o tom dnes agentura AFP s odvoláním na afghánské ministerstvo vnitra. Národnost mrtvého cizince mluvčí ministerstva neuvedl.

"Operace skončila, všichni útočníci jsou mrtví, zachráněno bylo 126 lidí, včetně 41 cizinců," uvedl dnes ráno mluvčí resortu vnitra Nadžíb Dániš po více než 12 hodinovém zásahu speciálních jednotek. Mluvčí rovněž uvedl, že útočili tři ozbrojenci. Dva z nich bezpečnostní složky zastřelily už v sobotu večer a třetího dnes ráno. Dřívější zprávy hovořily o čtyřech atentátnících.

Ozbrojenci zaútočili na kábulský hotel Intercontinental, který mají v oblibě zahraniční turisté a diplomati, kolem 21:00 místního času (17:30 SEČ). Hotelovou kuchyni a čtvrté patro zachvátil požár.

Speciální jednotky poté postupovaly patro po patře a zachraňovaly hotelové hosty. Agentura Reuters uvedla, že se v hotelu měla dnes konat konference o informačních technologiích za účasti provinčních představitelů. Podle afghánského ministerstva telekomunikací tak v době útoku v hotelu bylo více než 100 inženýrů a expertů v oblasti IT.

Témata:  teroristické útoky v Afghánistánu Afghanistán Tálibán terorismus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy