reklama

Menšinoví Rohingové čelí v převážně buddhistické Barmě dlouhodobě diskriminaci a v posledních měsících jich kvůli armádním raziím v barmském Arakanském státě uteklo do Bangladéše na 655.000.

OSN a mezinárodní organizace pro lidská práva vyjadřovaly v posledních dnech obavy, že pro repatriaci příslušníků pronásledovaného muslimského menšinového etnika Rohingů nejsou v tuto chvíli zajištěny podmínky. "Zbývá ještě udělat mnoho věcí. Seznam lidí, kteří mají být vráceni, stále není připraven. Také nebyly dostaveny tábory pro přechodné ubytování uprchlíků v Barmě," uvedl bangladéšský komisař Kalam. Nový termín pro zahájení procesu repatriace nesdělil. Zdůraznil ale, že návrat Rohingů musí být dobrovolný.

Bangladéšské ministerstvo zahraničí ve svém prohlášení uvedlo, že v Arakanském státě, v němž Rohingové žijí, bude postaveno několik táborů pro přechodné ubytování navrátilců. Barma tvrdí, že je na návrat Rohingů připravena. "Jakmile budou zpátky, jsme připraveni je přijmout," prohlásil představitel barmského ministerstva pro sociální pomoc a přesídlení Kou Kou Nain.

Skupina rohingských předáků s megafony a transparenty dnes předčítala seznam podmínek, jejichž splnění požadují před návratem do Barmy. Bangladéšské bezpečnostní složky shromáždění asi 300 Rohingů v uprchlickém táboře rozehnaly.