Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americký viceprezident v Izraeli hájí rozhodnutí o Jeruzalémě, Netanjahu je nadšen

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu
Foto: Facebook

Jeruzalém - Americký viceprezident Mike Pence pokračuje v cestě po zemích Blízkého výchpdu. Na úvod návštěvy Izraele při setkání s premiérem Benjaminem Netanjahuem prohlásil, že je mu poctou být "v izraelském hlavním městě Jeruzalémě". Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás po prosincovém rozhodnutí Bílého domu o Jeruzalému oznámil, že se s představiteli USA nesejde.

Pence o víkendu navštívil Egypt a Jordánsko - v obou zemích hovořil mimo jiné o rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa respektovat Jeruzalém jako izraelskou metropoli.

Netanjahu při dnešním setkání Pencovi poděkoval za "historické" gesto Trumpa, který 6. prosince loňského roku uznal Jeruzalém jako izraelské hlavní město a oznámil svůj záměr přesunout tam americkou ambasádu z Tel Avivu. Netanjahu prohlásil, že pouto mezi Spojenými státy a Izraelem "nikdy nebylo silnější". Pence dnes odpoledne promluví v izreslkém parlamentu - Knesetu.

Jeruzalém je nejožehavějším bodem izraelsko-palestinského konfliktu. Palestinci chtějí jako svou metropoli převážně arabsky mluvící východní část města, kterou Izrael anektoval v roce 1967 bez schválení mezinárodního společenství, zatímco izraelská vláda považuje Jeruzalém za nedělitelný.

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás dnes jedná v Bruselu s šéfy diplomacií zemí Evropské unie. Očekává se, že při té příležitosti unii vyzve, aby uznala palestinský stát s hranicemi před rokem 1967 a aby zvýšila tlak na oživení mírových rozhovorů, ve kterých by mohla jednat jako zprostředkovatel. Palestinská samospráva již dříve oznámila, že Spojené státy se svým rozhodnutím o Jeruzalémě připravily o možnost hrát v palestinsko-izraelském mírovém procesu roli nestranného zprostředkovatele.

Netanjahu při dřívějším setkání s velvyslanci označil Pence za "izraelského přítele" a řekl, že žádná "alternativa amerického vedení" v mírovém procesu neexistuje. "Každý, kdo není připraven jednat s Američany o míru, mír nechce," řekl.

Témata:  Benjamin Netanjahu Jeruzalém Izrael

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.