reklama

Dnešní mimořádné jednání obou parlamentů se koná při příležitosti 55. výročí podpisu Elysejské smlouvy z roku 1963 tehdejším francouzským prezidentem Charlesem de Gaullem a německým kancléřem Konradem Adenauerem.

Předseda Národního shromáždění François de Rugy dnes v Berlíně varoval před hrozbami izolace a nacionalismu. "Populismus a nacionalistická hnutí ohrožují všechny evropské národy," prohlásil de Rugy.

Předseda Spolkového sněmu Wolfgang Schäuble prohlásil, že Elysejská smlouva německo-francouzské vztahy "změnila, šťastně změnila".

Ani dnešní slavnostní zasedání Spolkového sněmu se neobešlo bez kontroverzí. Pravicově populistická Alternativa pro Německo (AfD) celou akci označila za pokryteckou a její poslanci po proslovu de Rugyho netleskali.

Nová smlouva má zpečetit výjimečný vztah obou zemí a zaměří se například na oblast hospodářství, ale i na zahraniční politiku a otázky bezpečnosti včetně boje s terorismem. Zvýšit by se měla podpora výuky jazyka jedné země v té druhé, intenzivnější má být partnerství na poli kultury, ale třeba i v oblasti boje proti klimatickým změnám.