reklama

Puigdemont v dánské metropoli zahájil na Kodaňské univerzitě debatu nazvanou Katalánsko a Evropa, na křižovatce k demokracii?

"EU funguje dobře v dobrých časech, ale všichni víme, že v krizi vždycky selže. Viděli jsme to v případě Řecka, Ukrajiny, uprchlíků a také při jejím selhání chránit lidská práva v Katalánsku," řekl dnes Puigdemont. "Chceme zůstat Evropany, ale nemůžeme zavírat oči před evropskými selháními," dodal katalánský expremiér, který do Kodaně přijel na dva dny z Bruselu. Tam uprchl koncem října poté, co ho španělská prokuratura s celou jeho vládou obvinila ze vzpoury kvůli snahám o nezávislost Katalánska.

Puigdemont zkritizoval vládu Mariana Rajoye. "Odmítají dialog se zástupci Katalánska. Je to pro nás zklamání, není to ale překvapivé," řekl Puigdemont s tím, že Barcelona nabízela Madridu jednání o referendu a vyšší úrovni samosprávy pro Katalánsko od roku 2013 osmnáctkrát. Základním problémem podle něj je, že španělská vláda nechce uznat Katalánce za národ.

Katalánský expremiér rovněž přiznal, že utekl do Belgie, aby se vyhnul vazbě. "(Oriol) Junqueras, (Joaquim) Forn a ´Jordiové´ jsou ale stále ve vězení," připomněl dva exministry jeho vlády a katalánské aktivisty Jordiho Sáncheze a Jordiho Cuixarta, které znovu označil za politické vězně. Dva aktivisté jsou ve vazbě od poloviny října za to, že svolali demonstraci proti zásahu španělské policie na úřadech katalánské vlády. Ten se konal kvůli plánovanému referendu o nezávislosti.

"Jsou ve španělském vězení, 600 kilometrů od domova, to je flagrantní porušení všech evropských norem," řekl také Puigdemont. "Hrozí nám 30 let vězení za to, že jsme hájili referendum a vyhlásili jsme deklaraci o nezávislosti," řekl Puigdemont.