Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hrozí Aljašce tsunami? U břehů amerického státu udeřilo zemětřesení

Následek zemětřesení, ilustrační fotografie
Následek zemětřesení, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Anchorage - Zhruba 250 kilometrů od břehů Aljašky udeřilo velmi silné zemětřesení, bylo citelné i stovky kilometrů od epicentra. Úřady vydaly varování před tsunami.

Zemětřesení mělo sílu 8,2 stupně. Udeřilo krátce po půlnoci místního času (10:31 SELČ), vycházelo z hloubky deseti kilometrů. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na americkou geologickou službu USGS.

Otřesy byly zaregistrovány 256 kilometrů jihovýchodně od osady Chiniak, která se nachází na ostrově Kodiak v jižní části Aljašky. Otřesy pocítili i lidé nacházející se stovky kilometrů od epicentra, včetně aljašské metropole Anchorage.

Záplavy v důsledku přívalové vlny cunami hrozí podle úřadů na pobřeží na jihu Aljašky, na Aleutských ostrovech a v některých oblastech západokanadské provincie Britská Kolumbie. "Pokud se nacházíte v těchto pobřežních oblastech, přesuňte se do výše položených míst ve vnitrozemí," uvedl ve svém varování úřad v Anchorage.

Témata:  Aljaška zemětřesení tsunami

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy