reklama

„Jen včera (v pondělí) se stalo obětí pravděpodobného útoku chlorem více než 20 civilistů, většinou dětí," řekl podle agentury Reuters Tillerson po konferenci o chemických zbraních ve francouzské metropoli.

Nedávné útoky ve východní Ghútě podle ministra vzbuzují obavy, že Asad "nadále používá chemické zbraně proti svému vlastnímu lidu".

Za incident podle něj nese zodpovědnost nese i Rusko, které je spojencem syrského prezidenta Bašára Asada - a to nejen za oběti pondělního incidentu, ale také za „nesčetné oběti" předchozích útoků chemickými zbraněmi, které podnikla syrská vláda.

Syrská armáda i vláda dlouhodobě odmítají, že by v konfliktu kdy nasadily chlor nebo jiné chemické látky. Podle společné vyšetřovací komise OSN a Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) ale syrská vláda v posledních dvou letech použila při útocích nervový plyn sarin a několikrát chlor.

Východní Ghúta, kde žije 400.000 lidí, je v oblasti Damašku posledním větším regionem, který neovládá režim. Místní populace čelí každodenním útokům vládních sil a trpí nedostatkem potravin a léků.

Na konferenci dnes bylo oznámeno, že Spojené státy a 28 evropských zemí spouštějí nový plán k lepší identifikaci a snadnějšímu potrestání uživatelů chemických zbraní. Zúčastněné země se v něm zavazují sdílet informace a sestavit seznamy lidí, kteří se podílejí na používání chemických zbraní, a to nejen v Sýrii, kde v občanské válce od roku 2011 zahynulo více než 340.000 lidí, ale i jinde na světě.

Iniciativa, s níž přišla Francie, následuje po dvojím ruském vetu v Radě bezpečnosti OSN proti vyšetřování chemických útoků v Sýrii. Má tak překážky kladené Moskvou obejít.