Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

OSN: Kvůli bojům uprchlo ze syrského Afrínu už asi 5 tisíc lidí

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Ankara/Damašek - Kvůli bojům už ze syrské oblasti Afrín uprchlo zhruba 5000 lidí. Oznámila to dnes OSN, která se opírá o místní zdroje. Afrín leží na severu provincie Halab (Aleppo) a podle OSN lidé prchají do částí Halabu ovládaných syrskou vládou.

O příhraniční území, které ovládají Kurdové, od víkendu bojuje turecká armáda. OSN ve své zprávě konstatuje, že je připravena dodat pomoc 50.000 občanům Afrínu a v případě, že budou prchat další lidé, má zásoby ještě pro 30.000 osob.

Příhraniční území mají pod kontrolou Kurdové. Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) tvrdí, že boje od víkendu nepřežilo přes 20 civilistů a také stejný počet kurdských obránců.

USA a Rusko, které mají v Sýrii své vojáky, vyzvaly Turecko k umírněnosti. Ankara dnes oznámila, že se její armáda snaží vyhnout se střetu s ruskou, syrskou nebo americkou armádou. Jde prý o operaci, která má zajistit Turecku bezpečnost. Oblast Afrínu je v rukou kurdských jednotek YPG, které řadí Turecko k teroristům.

Podle agentury Reuters počítá Ankara s tím, že ofenziva bude rychlá, ale mluvčí tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana dnes řekl, že jde o operaci s otevřeným koncem. Skončí prý, až se do Sýrie v pořádku vrátí 3,5 milionu syrských uprchlíků, kteří teď žijí v Turecku. Syřané uprchli před boji v občanské válce, která v Sýrii začala v roce 2011 a kterou nepřežilo už přes 300.000 lidí.

Cílem Turecka podle Edrogana není zničit YPG pouze v Afrínu, ale i v Manbidži, který leží východně od Afrínu a kde většinu obyvatel tvoří Arabové. "Teroristé v Manbidži bez přestání provokují palbou. Když je nezastaví USA, pak to budeme my. Nechceme se střetnout s Rusy, syrskou vládou ani s USA, toto je bitva s teroristickou organizací," oznámil dnes turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu.

Ministr Çavuşoglu dnes řekl svému americkému protějšku Rexi Tillersonovi, že Spojené státy musejí přestat poskytovat podporu YPG. Ve středu má o situaci hovořit Erdogan s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

V Afrínu nejsou žádní američtí vojáci, ale v oblasti Manbidže je jich asi 2000. Spojené státy podle Reuters nechtějí, aby Turecko vytlačilo z této části Sýrie arabsko-kurdskou koalici SDF, kterou Spojené státy podporovaly v boji proti islámským extremistům.

Témata:  Sýrie Turecká armáda Turecko OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 20:38

Ukrajinská armáda posílí. Zelenskyj podepsal mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy