Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Paříž válčí s krysami, které zamořují město. VIDEO jen pro otrlé

Krysa, ilustrační fotografie
Krysa, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Pařížská radnice bojuje proti šíření krys ve čtvrtích okolo řeky Seiny. Potíže s přemnoženými škůdci trvají poslední rok či dva. Migrace krys na povrch souvisí například s otevřením mnoha veřejných prostorů pro pikniky, v nichž po hodovnících zůstávají zbytky jídel.

Problém se dostal do centra pozornosti před několika dny, když list Le Parisien zveřejnil video, v němž jeden zaměstnanec městských služeb ukazuje popelnici plnou ohromných hlodavců.

Autor záznamu, popelář identifikovaný pouze jako David, na videu vypráví, že krysy jsou čím dál větší a troufalejší. "Jednomu kolegovi krysa skočila na krk a dalšímu na paži," říká. Zatím neví o tom, že by krysy někoho pokousaly. "Nechceme ale čekat, až se tak stane," dodává. "V posledním roce jsme zaznamenali šíření krys ve všech obvodech lemujících Seinu," dodal.

Pařížská radnice poté sdělila, že si je problému vědoma, a přiznala, že "krysy jsou ve veřejných prostorách stále častěji k vidění". Připomněla, že město loni v září vyčlenilo na boj s hlodavci 1,5 milionu eur (38 milionů korun).

Francouzský deník Le Figaro v této souvislosti přinesl článek o boji pařížské radnice proti krysám z roku 1901. Píše se v něm například, že "krysa pařížská je velice neobyčejné zvíře, naprosto ne hloupé, které nemá nic společného s prostými venkovskými krysami nebo naivními krysami z provincie". "Uměla si zařídit svou příživnickou a tajemnou existenci tak, že za minimálního nebezpečí maximálně užívá radostí života."

Témata:  Paříž krysy Francie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.