reklama

Oznámil to po tříhodinovém rozhovoru, který ve středu vedl s řeckým protějškem Alexisem Tsiprasem v Davosu. Schůzku premiéři věnovali hledání východiska ze sporu o název Makedonie, který bývalá jugoslávská republika přijala po nabytí nezávislosti v roce 1991 a který Řecko odmítá.

"Naše vláda změní jména letiště a dálnice..., aby v praxi ukázala, že jsme pevně odhodláni nalézt řešení letitého sporu o název Makedonie," sdělil Zaev za přítomnosti Tsiprase novinářům. Dodal, že dálnice se bude jmenovat "Přátelství".

Řecko kvůli při blokuje bývalé jugoslávské republice vstup do Severoatlantické aliance a zahájení přístupových rozhovorů s Evropskou unií. Název Makedonie totiž Řekové považují za zásah do svého dědictví a za skrytý územní nárok na stejnojmennou severořeckou provincii.

Řecko roky protestuje i proti pojmenování mezinárodního letiště v makedonské metropoli po Alexandru Velikém, které považuje za projev teritoriálních aspirací Makedonie. Podle makedonských diplomatických zdrojů by změna kontroverzního názvu letiště, oznámená nyní Zaevem, mohla být "významným trumfem", který přispěje k urovnání sporu mezi oběma balkánskými zeměmi.

V médiích se objevila dosud nepotvrzená informace, že se strany už v zásadě dohodly na kompromisním názvu Nová Makedonie. Ve hře jsou ale i další, byť nikoli zcela nové návrhy, jež stranám minulý týden v New Yorku předložil zprostředkovatel OSN Matthew Nimetz. Oficiálně nic sděleno nebylo, ale zpravodajský server MKD napsal, že jde o alternativy Republika Severní Makedonie, Republika Vardarská Makedonie, Republika Horní Makedonie a Republika Makedonie (Skopje).