Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hyundai hlásí nejnižší zisk za sedm let

Hyundai
Hyundai
Foto: Hyundai

Soul - Hyundai Motor vzrostl ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk o tři procenta na 1,03 bilionu wonů (19,8 miliardy Kč) a zaznamenal první čtvrtletní růst za čtyři roky. Za celý rok byl ale zisk jihokorejsk automobilky nejnižší od nejméně roku 2010.

Čistý zisk automobilky se ve čtvrtletí zvýšil, analytici však růst čekali vzhledem k slabému údaji ve srovnatelném období loni. Analytici dotazovaní agenturou Thomson Reuters v průměru počítali se ziskem 1,09 bilionu wonů.

Provozní zisk za tři měsíce do konce prosince klesl o 25 procent. Tržby se snížily o 0,2 procenta na 24,5 bilionu wonů. Hyundai loni prodala 4,5 milionu wonů, o šest procent méně než v roce 2016.

Za celý rok čistý zisk klesl o 25 procent na čtyři biliony wonů. Hyundai se loni potýkala s propadem v Číně kvůli diplomatickému sporu mezi Koreou a Pekingem po rozhodnutí Soulu rozmístit na svém území americký protiraketový systém. Výhled prodeje v Číně, která je největším automobilovým trhem světa, se díky oteplení diplomatických vztahů zlepšil.

Firma však nyní čelí jiné výzvě. Musí omezit svoji vysokou závislost na sedanech a nabídnou oblíbenější sportovně-užitkové vozy. Problémem nadále zůstává silný won, který poškozuje cenovou konkurenceschopnost jihokorejského zboží, protože ho zdražuje na zahraničních trzích, a snižuje zisky ze zahraničí při přepočtu na domácí měnu.

Hyundai je spolu s dceřinou společností Kia pátým největším výrobcem aut na světě. Automobilka vyrábí i v Nošovicích na Frýdecko-Místecku.

Témata:  Hyundai automobilový průmysl ekonomika

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 20:05

Ukrajinští piloti budou trénovat na dalších třech nizozemských F-16

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy