Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Střetnou se armády USA a Turecka? Trump si telefonoval s Edroganem

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Washington/Ankara - Prezident USA Donald Trump ve středečním telefonickém rozhovoru se svým tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem nevyjádřil obavy z eskalace turecké vojenské operace na severu Sýrie.

Turecko zahájilo operaci proti kurdským milicím v pohraniční oblasti Afrín o víkendu. Boje už si vyžádaly desítky mrtvých na obou stranách. Turecká armáda se po ukončení operace v Afrínu zřejmě přesune do oblasti, kde působí američtí vojáci.

Trump v telefonátu Erdogana požádal, aby Turecko vojenskou operaci v Sýrii omezilo a vyhnulo se "jakékoli akci, která by mohla vyvolat střet americké a turecké armády". Erdogan podle Washingtonu žádal, aby Spojené státy přestaly vyzbrojovat syrské kurdské milice YPG.

Šéf Bílého domu ale podle tureckých vládních zdrojů obavy z eskalace násilí v regionu nevyjádřil a ani neoznačil protiamerické projevy tureckých vládních představitelů za "destruktivní a lživé", jak původně uvedl Bílý dům. Prezident prý naopak Erdogana ujistil, že Spojené státy nebudou YPG dále vyzbrojovat. Turecko považuje příslušníky YPG za teroristy spojené s kurdskými separatisty v Turecku.

Erdogan řekl, že cílem Turecka je zničit YPG také dál na východ v okolí města Manbidž, které má pod kontrolou koalice arabsko-kurdských milicí SDF. Zatímco v Afrínu nejsou žádní američtí vojáci, v okolí Manbidže je jich asi 2000. V loňských bojích proti IS v jeho někdejší baště, syrské Rakce, byly milice SDF nejvýznamnějším spojencem mezinárodní letecké koalice v čele s USA. V rámci milic SDF působí rovněž YPG.

Témata:  Donald Trump Recep Tayyip Erdogan Turecko Sýrie Kurdové

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy