Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nelidské podmínky v celách smrti? Odsouzenci si stěžují na izolaci, prý má devastující účinky

Věznice
Věznice
Foto: Pixabay

Harrisburg (USA) - Vězeňská služba v americkém státě Pensylvánie čelí žalobě. Podalo ji pět odsouzenců na smrt. V celách jsou drženi o samotě až 24 hodin denně a prostor je celou dobu osvětlený. Informuje o tom agentura AP.

Pětice vězňů, která žalobu podala, už čeká na popravu 16 až 27 let. "Devastující" účinky izolace mohou mít podle nich těžké psychické, mentální i emocionální následky.

Žalobci žádají, aby vězeňská správa skoncovala se samotkami pro 156 odsouzenců na smrt ve věznicích Graterford a Greene. Stěžují si, že rozměry cel nepřesahují velikost parkovacího místa pro auto, mají málo prostoru ke cvičení, které smějí navíc provozovat jen dvě hodiny týdně.

O víkendech nesmějí z cely vůbec vycházet, nemají-li návštěvu. Nemohou se zapojit do vzdělávacích programů ani do společných modliteb.

V Pensylvánii vykonali po roce 1976 tři popravy. Počet trestů smrti se v tomto státě trvale snižuje a mnoho trestů mění soudy po odvolání na doživotí.

Témata:  věznice trest smrti USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy