Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nelidské podmínky v celách smrti? Odsouzenci si stěžují na izolaci, prý má devastující účinky

Věznice
Věznice
Foto: Pixabay

Harrisburg (USA) - Vězeňská služba v americkém státě Pensylvánie čelí žalobě. Podalo ji pět odsouzenců na smrt. V celách jsou drženi o samotě až 24 hodin denně a prostor je celou dobu osvětlený. Informuje o tom agentura AP.

Pětice vězňů, která žalobu podala, už čeká na popravu 16 až 27 let. "Devastující" účinky izolace mohou mít podle nich těžké psychické, mentální i emocionální následky.

Žalobci žádají, aby vězeňská správa skoncovala se samotkami pro 156 odsouzenců na smrt ve věznicích Graterford a Greene. Stěžují si, že rozměry cel nepřesahují velikost parkovacího místa pro auto, mají málo prostoru ke cvičení, které smějí navíc provozovat jen dvě hodiny týdně.

O víkendech nesmějí z cely vůbec vycházet, nemají-li návštěvu. Nemohou se zapojit do vzdělávacích programů ani do společných modliteb.

V Pensylvánii vykonali po roce 1976 tři popravy. Počet trestů smrti se v tomto státě trvale snižuje a mnoho trestů mění soudy po odvolání na doživotí.

Témata:  věznice trest smrti USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy