reklama

První fázi projektu, do kterého se zapojí například JAR, Keňa či Nigérie, oznámila v neděli na summitu v etiopském hlavním městě Africká unie (AU), která sdružuje 55 členských zemí.

Létání na černém kontinentu bývá považováno za nejdražší a nejméně pohodlné na světě, píše list Financial Times. Podle Mezinárodní organizace pro civilní letectví při OSN žije v Africe 15 procent světového obyvatelstva, ale představuje jen tři procenta leteckého trhu. Kontinent je poset neefektivními státem vlastněnými leteckými dopravci, kteří nejsou schopni fungovat na komerční bázi a cestující tím trpí, řekl listu ředitel Tim Coombs z londýnské poradenské firmy Aviation Economics Tim Coombs.

Studie z roku 2015 zadaná Africkou komisí pro civilní letectví a Mezinárodní asociací leteckých dopravců odhaduje, že úplná liberalizace sektoru mezi 12 největšími ekonomikami na kontinentu by zvýšila jejich hospodářskou produkci o 1,3 miliardy dolarů (26,5 miliardy Kč), vytvořila 155.000 nových pracovních míst a snížila ceny letenek až o 35 procent.

"Létání je v Africe luxus, ve Spojených státech a v Evropě ale může každý letět na víkend kam chce. To tu chceme," řekl Financial Times jeden z architektů jednotného afrického leteckého trhu a šéf dopravní a turistické divize AU David Kajange.