Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Romové z Česka dostali azyl na Novém Zélandu

Nový Zéland
Nový Zéland
Foto: Pixabay

Wellington - Žena a její tři synové z Česka získali na Novém Zélandu politický azyl. Jako důvod rodina uvedla výhrůžky smrtí od neonacistů. Imigrační soud rozhodl, že se stali obětí obtěžování "v rámci eskalující kampaně zločinů z nenávisti".

Novozélandské úřady původně udělily status uprchlíka ze čtyřčlenné rodiny pouze devítiletému chlapci, po odvolání ale mezinárodní ochranu získala i jeho matka a dva bratři.

Před imigračním soudem Češka, která se podle serveru Radio NZ v roce 2013 rozešla se svým romským partnerem, vypověděla, že ve vlasti rodina dostávala výhrůžky smrtí od neonacistů. Její nejstarší syn údajně ve škole čelil segregaci, ale i útokům a nadávkám, aniž proti tomu jeho učitelé cokoliv podnikli. Druhý syn, kterého dotyčná Češka adoptovala z dětského domova, podle novozélandského serveru měl jít v Česku do školy pro děti se speciálními potřebami jen proto, "že byl Rom a černý".

Právě druhý z chlapců, prostřední ze tří dětí, obdržel azyl na Novém Zélandu již loni po první žádosti, zbytek rodiny až po odvolání. V Česku je dle soudu nazývali ve škole, parcích, obchodech i na ulicích "špinavými cikány".

Obtěžování se začalo podle spisu stupňovat v roce 2015, kdy rodina dostala dopis, ve kterém údajně stálo, že se brzy objeví někdo lepší než Hitler, který je odklidí. V dalším dopise údajně stálo: "Plyn voní dobře, ne?" Česká policie podle ženy, která dostala na Novém Zélandu azyl, údajně její stížnosti ani nezaevidovala.

V roce 2016 se museli členové rodiny podle ženiny výpovědi celou noc skrývat v koupelně, neboť slyšeli, jak na jejich byt někdo hází dělobuchy, přičemž se prý obávali, že by to mohly být Molotovovy koktejly. Následně rodina prchla na Nový Zéland. "Matka podnikla okamžité kroky vedoucí k útěku, aby zabránila další eskalaci," stojí v soudním spisu.

Témata:  Češi Nový Zéland romové

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy