reklama

Jednání, k němuž Vladimir Putin svého hosta pozval do moskevského Židovského muzea, se koná v době, kdy si svět připomíná oběti holokaustu. "Židé ohromně přispěli k vítězství nad nacismem," řekl Putin na začátku jednání Netanjahuovi.

Podle izraelského velvyslance v Moskvě Garyho Korena se státníci nevyhnou diskusi o situaci na syrském bojišti, kde od září 2015 operují ruské vzdušné síly na podporu prezidenta Bašára Asada. Netanjahu od té doby s Putinem jednal už sedmkrát.

Netanjahu cestou do Moskvy v letadle novinářům řekl, že s Putinem bude "diskutovat o neúnavném úsilí Íránu vojensky se usadit v Sýrii, což Izrael rozhodně odsuzuje a aktivně se proti tomu staví," citovala premiéra agentura Reuters. Chce hovořit i o tom, že šíitské hnutí Hizballáh chce "změnit Libanon ve velkou raketovou odpalovací rampu" namířenou proti Izraeli.

Rusko podle agentury TASS jedná s Izraelem mimo jiné i o situaci ruských Židů, kteří se po rozpadu SSSR po statisících stěhovali do židovského státu. Před dokončením je dohoda, která upravuje povinnou vojenskou službu pro občany s dvojím občanstvím.