Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Netanjahu přijel do Kremlu, chce varovat Putina před rozpínavostí Íránu

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu
Foto: Facebook

Moskva - Do Kremlu dnes dorazil izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Hodlá Rusko varovat před rostoucí snahou Íránu vojensky se angažovat v Sýrii a Libanonu.

Jednání, k němuž Vladimir Putin svého hosta pozval do moskevského Židovského muzea, se koná v době, kdy si svět připomíná oběti holokaustu. "Židé ohromně přispěli k vítězství nad nacismem," řekl Putin na začátku jednání Netanjahuovi.

Podle izraelského velvyslance v Moskvě Garyho Korena se státníci nevyhnou diskusi o situaci na syrském bojišti, kde od září 2015 operují ruské vzdušné síly na podporu prezidenta Bašára Asada. Netanjahu od té doby s Putinem jednal už sedmkrát.

Netanjahu cestou do Moskvy v letadle novinářům řekl, že s Putinem bude "diskutovat o neúnavném úsilí Íránu vojensky se usadit v Sýrii, což Izrael rozhodně odsuzuje a aktivně se proti tomu staví," citovala premiéra agentura Reuters. Chce hovořit i o tom, že šíitské hnutí Hizballáh chce "změnit Libanon ve velkou raketovou odpalovací rampu" namířenou proti Izraeli.

Rusko podle agentury TASS jedná s Izraelem mimo jiné i o situaci ruských Židů, kteří se po rozpadu SSSR po statisících stěhovali do židovského státu. Před dokončením je dohoda, která upravuje povinnou vojenskou službu pro občany s dvojím občanstvím.

Témata:  Benjamin Netanjahu Rusko Izrael

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy