reklama

"A bezpochyby znovuzvolení Zemana - vulgárního a sexistického (nemluvě o jeho agresivně proruském, pročínském, protievropském a protinatovském postoji) a obviňovaného z opilství na veřejnosti - udá tón a ráz veřejného života v České republice."

"V této roli (Zeman) určitě posílí stereotypní pohled na střední Evropu jako 'odlišné' od zbytku Evropy. Polsko a Maďarsko, vedené protievropskými politiky..., mnozí v Evropě už odepsali a jsou považovány za země na cestě z demokratického tábora; nyní se k nim přidají Češi," píše WP.

První zvolení Zemana podle listu mohlo být považováno za náhodu. Jeho nynější opětné zvolení ale odbýt jen tak snadno nelze. "Ale i když by v ostatních západních metropolích mohli nad Zemanem mávnout rukou jako nad jakýmsi postkomunistickým problémem, jeho vskutku odporná volební kampaň napodobuje politiku mnoha starších demokracií a může být pro další předzvěstí budoucnosti," upozorňuje deník.

"Česká politická a mediální kultura je silně ovlivněna populárními (a anonymními) weby, které chrlí neustálý proud proruské a protinatovské propagandy, šíří strach a nenávist vůči muslimským imigrantům, odpor vůči údajným 'elitám', jež jsou mnohem slabší než zkorumpovaní obchodníci a ruské subjekty, které podporovaly prezidentovu kampaň. Pokud to však zní jako problém nezralé demokracie, zamyslete se nad tím: Přesně to samé, se stejnými slovy, by se mohlo napsat o Trumpově kampani," pokračuje list.

Deník pak ve stejném duchu například konstatuje, že nic "východního" není v proruských politických tendencích italského hnutí Pěti hvězd, které nyní vede v předvolebních průzkumech. Nic "východního" není ani na expremiérovi Silviu Berlusconim s "jeho vulgaritou a sexismem a bizarně blízkým vztahem s Putinem". Podobným příkladem je podle WP i Svobodná strana Rakouska (FPÖ), "která je otevřeně rasistická, podporovaná Ruskem a nyní je součástí vládní koalice, řídí rakouská ministerstva zahraničí, vnitra a obrany".