reklama

Americký seznam zahrnuje desítky ruských oligarchů včetně šéfů dvou největších bank a 114 politiků s úzkými vazbami na Putina. "Tento seznam jsme očekávali a nebudu tajit, že jsme byli připraveni učinit odvetné kroky, a to závažné, které by naše vztahy přivedly na zcela nulovou úroveň. Těchto kroků se prozatím zdržíme," prohlásil ruský prezident. Vyzval přitom Spojené státy, aby se rozhodly, zda chtějí vzájemnou spolupráci s Ruskem.

"Nemáme v úmyslu... vyostřovat situaci, chceme a budeme trpělivě budovat vztahy, pokud k tomu bude připravena i druhá strana, v tomto případě americká," citoval TASS šéfa Kremlu. Putin zároveň upozornil, že Rusko nebude donekonečna ustupovat ze svých pozic.

"Všichni (na seznamu) jsou fakticky označeni za nepřátele USA," řekl už dopoledne Putinův mluvčí. Poukázal přitom na záhlaví dokumentu, kde se uvádí, že se "vše činí v souladu se zákonem o působení proti nepřátelům USA". "Zveřejnění tak rozsáhlého seznamu všeho a všech může poškodit dobré jméno našich firem, našich byznysmenů, našich politiků a členů vedení," dodal Peskov.