Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie prohlubuje vztahy s Čínou: Mayová přijela do Pekingu, chce dohodu o volném obchodu

Theresa Mayová
Theresa Mayová
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Peking - Britská premiérka Theresa Mayová se dnes v Pekingu sešla se svým čínským protějškem Li Kche-čchiangem. Británie je podle ní odhodlána prohlubovat své vztahy s Čínou a prozkoumá všechny možnosti pro uzavření dohody o volném obchodu mezi oběma zeměmi v budoucnosti.

V době, kdy Británie jedná o svém odchodu z Evropské unie, se Londýn snaží posilovat vztahy s obchodními partnery a hledat nové příležitosti po celém světě. "Čínsko-britské vztahy se kvůli změnám ve vztazích mezi Británií a Evropskou unií nezmění," prohlásil čínský premiér Li po jednání s Mayovou.

Mayovou do Číny doprovází 50členná obchodní delegace, v níž jsou i vedoucích představitelé firem BP či Jaguar Land Rover. Mayová dnes nejprve navštívila průmyslové město Wu-chan v centrální části Číny a poté se vydala do Pekingu na schůzku s Liem. Britská ministerská předsedkyně má v plánu i setkání s prezidentem Si Ťin-pchingem a zavítá rovněž do čínské finanční metropole Šanghaje, než se v pátek vydá zpět do vlasti. Poslední britský guvernér Hongkongu Chris Patten v pondělí Mayovou vyzval, aby tlumočila čínským představitelům obavy ze "stále většího ohrožování základních lidských práv a svobod a autonomie" tohoto území.

Návštěvou čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Británii v roce 2015 začalo období, na něž Čína často poukazuje jako na "zlatou éru čínsko-britských vztahů". Již cestou do Číny Mayová řekla novinářům, že "Čína je zemí, se kterou chceme uzavřít dohodu o volném obchodu". Mezitím je ale třeba více pracovat na odstraňování obchodních bariér a zajistit britským firmám lepší přístup na čínský trh, dodala.

Britský export do Číny vzrostl od roku 2010 o 60 procent, přesto ale do Číny mířilo v roce 2016 jen 3,1 procenta britského vývozu, zatímco do zemí EU to bylo 43 procent.

Agentura Reuters uvedla, že podle diplomatických zdrojů Čína vyjádřila ochotu jednat o dohodě o volném obchodu s Británií, formální rozhovory mohou ale začít teprve v okamžiku, až Británie v příštím roce oficiálně opustí EU. Reuters přitom podotýká, že dojednat dohodu o volném obchodu zpravidla trvá řadu let.

Témata:  Čína Velká Británie ekonomika Theresa Mayová

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy