Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přední expert na islám čelí obvinění ze dvou znásilnění, skončil ve vazbě

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Francouzské úřady dnes prodloužily vazbu islamologovi Tariqu Ramadanovi (55). Švýcarského akademika zadržela ve středu pařížská policie poté, co ho dvě ženy obvinily ze znásilnění.

Jednoho z nejznámějších odborníků na islám ve středu vyslýchali vyšetřovatelé. Zatím není jasné, zda proti němu vznesli obvinění.

Ženy viní Ramadana ze znásilnění v letech 2009 a 2012. První z nich, Henda Ayariová, tvrdí, že ji islamolog znásilnil v pařížském hotelu v roce 2012. Ramadan popírá, že by se dopustil jakéhokoli přečinu a naopak žaluje Ayariovou. Další žalující ženou je konvertitka k islámu, která zůstává v anonymitě. Akademika viní ze znásilnění z roku 2009.

Podle BBC další čtyři ženy Ramadana obvinily, že jim dělal sexuální návrhy v době, kdy studovaly v Ženevě. Ramadan ale tvrdí, že jde o součást "pomlouvačné kampaně" vedené jeho nepřáteli.

Ramadana zařadil časopis Time v roce 2000 mezi sedm největších náboženských reformátorů 21. století a v roce 2004 mezi stovku nejvlivnějších světových osobností. Čtenáři prestižního magazínu Foreign Policy ho pak několikrát zvolili do stovky nejvlivnějších myslitelů světa.

Témata:  Francie znásilnění

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy