Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tajný pomocník IS? Zpráva expertů odhalila, co drží džihádisty nad vodou

Islámský stát
Islámský stát
Foto: nbcnews.com

Teroristé, kteří se podíleli na útocích po celém světě, použili kryptoměnu bitcoin na financování svých útoků. Pro úřady je přitom téměř nemožné takové financování odhalit. Píše to server Jerusalem Post.

Bojovníci Islámského státu i jiní džihádisté hojně používají digitální měnu bitcoin. „Tento trend přitom v posledních měsících rostl a vyvíjel se. A nyní online prostoru naprosto dominuje.“ píše list. To je závěr zprávy, ze které The Jerusalem Post cituje a která byla vydána internetovým kybernetickým pracovištěm Mezinárodního institutu pro boj proti terorismu.

Někteří z příslušníků IS a ostatních džihádistů podle zprávy užívají bitcoin ve snaze získat finanční prostředky, aby se po pádu Rakky v říjnu 2017 udrželi nad vodou. Touto cestou také prý radikálové financují terorismu v Gaze. Bitcoin byl podle materiálu použit k financování některých velkých teroristických útoků. 

Zpráva začíná zjištěním, že v létě roku 2014 byl na online blogu zveřejněn důležitý článek s názvem „Bitcoin wa Sadaqat al-Jihad". Článek uvádí různé strategické důvody pro džihádisty, aby používali bitcoin. Článek „podporuje používání virtuální měny bitcoin jako prostředku k omezování ekonomického zisku pro nevěřící a zároveň jako možnosti, jak obejít západní bankovní systémy“.

Doporučuje používat bitcoin „z ideologicko-náboženských důvodů i kvůli technologické charakteristice“. Jeho používání má prý celou řadu výhod – například anonymitu a to, že nepodléhá právním předpisům. Díky bitcoinu se prý džihádisté také se mohou vyhnout placení daní západním a jiným nedžihádistickým vládám. 

Zpráva expertů se také zabývá webovou stránkou Akhbar al-Muslimin, která publikuje zprávy IS. Po pádu Rakky se na ní prý objevily výzvy k podpoře kampaně vybírající peníze pro džihádisty. 

Jeden z agentů IS, Zoobia Shahna z New Yorku, používal bitcoin, aby ošidil několik firem a následně vypral peníze pro IS, píše se ve zprávě. V polovině prosince byl obžalován z toho, že ukradl a vypral více než 85 000 dolarů z neoprávněných výnosů z bitcoinu a dalších digitálních měn. Ve zprávě se uvádí, že finanční prostředky byly převedeny ze Spojených států tak, aby se vyhnuly korporacím v Pákistánu, Číně a Turecku a dostaly se rovnou do pokladny IS.

Shahnaz byl zatčen na letišti JFK v New Yorku, když se pokusil utéct ze Spojených států do Sýrie. Spojené státy už začaly pracovat na právních předpisech, které by Ministerstvu pro vnitřní bezpečnost poskytly více prostředků, jak sledovat to, jak teroristé využívají bitcoin. Ve zprávě se také uvádí, že teroristé, kteří se podíleli na útocích po celém světě, od Francie po Indonésii, použili bitcoin na financování svých útoků. Tento způsob financování je pro policejní orgány jen velmi obtížné odhalit, dodávají experti.

Témata:  Islámský stát Bitcoin terorismus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy