reklama

Ve středeční diskuzi padly návrhy na ostřejší postup a sankce vůči V4, ale i výzvy k trpělivosti s "táborem Orbána", informovala dnes agentura APA.

Vytvoření účinného sankčního mechanismu, který by mohl být proti visegrádské čtyřce použit, podpořili europoslanec a někdejší místopředseda Evropského parlamentu Othmar Karas z lidové strany (ÖVP) či bývalý sociálnědemokratický ministr dopravy Jörg Leichtfried. Pokud nebude mít EU efektivní sankční mechanismus, který by bylo možné použít proti těm, kteří se rozhodli určité věci prostě blokovat, ztratí podle Leichtfrieda unie na důvěryhodnosti. Soudní dvůr EU podle něj nyní musí jen "nečinně přihlížet podkopávání právního státu" v některých visegrádských zemích.

Na pátečním summitu v Budapešti se premiéři Česka, Slovenska, Polska a Maďarska dohodli na tom, že budou trvat na tom, aby se v EU všechna rozhodnutí přijímala na základě shody všech členů. Český premiér v demisi Andrej Babiš tehdy uvedl, že situace, kdy je některá z členských zemí - jako v roce 2015 v případě zavedení kvót na přerozdělování uprchlíků - přehlasována, je neakceptovatelná.

Rakouský exministr dopravy Leichtfried v této souvislosti uvedl, že ho v novinách zaujal nedávný rozhovor s německo-francouzským politikem Danielem Cohnem-Benditem, podle kterého by se EU mohla v příštích letech ozdravit nejen v důsledku brexitu, ale i prostřednictvím vystoupení některých států z východní Evropy, které nechtějí spolupracovat.

Proti tomu se v diskusi postavil mluvčí rakouské vládní ÖVP pro evropské otázky Reinhold Lopatka. Visegrádské státy podle něj sice dělají problémy, hovořit ale o jejich odchodu z EU není řešením. Je třeba dělat vše pro to, aby "ať už Maďaři, Poláci či kdokoli další našli cestu zpět", řekl Lopatka. Podle něj by se státy V4 neměly "stavět na pranýř".