Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Írán poslal vzkaz USA: Nechceme omezit svůj vliv na Blízkém východě

Hasan Rúhání, íránský prezident
Hasan Rúhání, íránský prezident
Foto: kremlin.ru

Teherán - Z úřadu ajatolláha Alího Chameneího zaznělo prohlášení, že Írán nemá navzdory tlaku USA v úmyslu omezovat svůj vliv na Blízkém východě. Teherán podle mnohých zasahuje do dění v Sýrii, Libanonu a Jemenu.

Americký prezident Donald Trump pokládá Írán za ohrožení regionální stability a slíbil, že bude spolupracovat se zeměmi oblasti Perského zálivu a s Izraelem ve snaze íránský vliv omezit. "Regionální vliv Íránu je nevyhnutelný, Írán zůstane klíčovou zemí v oblasti a jeho vliv bude růst," prohlásil Alí Akbar Velajátí, jeden z hlavních poradců ajatolláha.

Írán podporuje syrskou vládu a pomáhá jí v boji proti jejím oponentům. Ovlivňuje také šíitské milice v Iráku a šíitský Hizballáh v Libanonu, Prostřednictvím podpory jemenských šíitů je zapojen do občanského konfliktu v Jemenu.

"Írán nemá v úmyslu opustit utlačované národy. Udržujeme přítomnost v Sýrii, Iráku, Palestině a Libanonu po dohodě s tamními vládami," prohlásil dále Chameneího poradce.

Témata:  Írán USA Alí Chameneí

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy