Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Diktatura v Ázerbájdžánu? Tamní prezident usiluje o čtvrtý mandát

Ağdam, město duchů v Ázerbájdžánu.
Ağdam, město duchů v Ázerbájdžánu.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Baku - Ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev se bude letos v říjnu ucházet o další, už čtvrtý mandát. U moci je od roku 2003. Díky bohatým zásobám surovin a strategické poloze se Ázerbájdžán stal vítaným partnerem evropských států.

Žádní jiní kandidáti se zatím o post hlavy státu neucházejí. Své postavení Ilham Alijev posílil dvojím referendem: první v roce 2009 zrušilo ústavní limit dvou prezidentských mandátů, druhé v roce 2016 prodloužilo délku mandátu z pěti na sedm let.

Ázerbájdžán je vítaným partnerem evropských států, které se snaží snížit svou surovinovou závislost na Rusku. Podle kritiků Západ ale přehlíží porušování lidských práv a pronásledování ázerbájdžánských disidentů.

Podle letošní zprávy organizace Human Rights Watch (HRW) ázerbájdžánské úřady "systematicky útočí na kritiky vlády a ohrožují práci nezávislých aktivistů v zemi". Loni podle HRW místní soudy v politicky motivovaných procesech poslaly na dlouhá léta do vězení 25 ázerbájdžánských novinářů a mladých politických aktivistů.

Témata:  Ázerbájdžán Ilham Alijev EuroZprávy.cz Ağdam

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy