Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Neziskovky bijí na poplach: EU je spoluviník násilí vůči migrantům v Libyi

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Řím - Itálie a EU jsou prý spoluodpovědné za týrání a zneužívání tisíců migrantů v Libyi. Tvrdí to organizace Amnesty International (AI) a Oxfam. Podle nich je to důsledek nedávno uzvařené dohody o opatřeních proti ilegální migraci.

Zmíněnou dohodu, podporovanou Evropskou unií, obě země uzavřely před rokem. Její podstatou je podpora libyjské pobřežní stráže a ochrana hranic před ilegálním pronikáním migrantů do evropských států. Podle AI kvůli tomuto "pochybnému ujednání" jsou lidé týráni, svévolně zadržováni a vydíráni.

Itálie pomáhá pobřežní stráži Libye, zmítané občanskou válkou, mimo jiné výcvikem a vybavením. Podle údajů Amnesty International bylo už kolem 20.000 lidí na ilegální cestě do Evropy zastaveno a vráceno do Libye.

Většina migrantů, kteří byli zachráněni ve Středozemním moři, se dostala do Itálie. Vláda v Římě se proto již řadu měsíců snaží ve spolupráci s Tripolisem tento přistěhovalecký proud omezit. Podle lidskoprávních organizací je to ale špatný přístup k zastavení migrace z Afriky vzhledem k dramatické situaci v oblasti lidských práv v Libyi.

Loni v Itálii přistálo 119.369 lidí zachráněných ve Středozemním moři. Při pokusu o překonání nejnebezpečnější migrační cesty na světě ale zemřelo více než 3100 lidí, letos je už obětí 210.

Témata:  uprchlíci EU Itálie Libye

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy