Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslední královská rezidence v USA v ohrožení? Havajská princezna bojuje o majetek

Havajské ostrovy
Havajské ostrovy
Foto: Pixabay

Honolulu - Na Havaji v těchto dnes zuří neobvyklá právní bitva. Poslední havajská princezna Abigail Kinoiki Kekaulike Kawananakoaová (91) se dostala do problémů, které ohrožují financování okázalého paláce v Honolulu, jediné královské rezidence na území USA.

Kawananakoaová nemá v USA panovnický status, mnozí Havajané ji ale uctívají jako dědičku místních monarchistických tradic. Královský palác v centru Honolulu se stal muzeem a turistickou atrakcí. Provoz v posledních šesti letech financovala princezna Abigail, která zbohatla díky dostihovým koním a realitnímu byznysu.

O její majetek se ale teď podle agentury AP vede právní bitva. Její advokát požádal soud, aby majetek mohl spravovat, protože nekorunovaná dědička trůnu je prý po mrtvici a není svéprávná. Soud jeho žádosti vyhověl. Abigail se ale brání, protože je prý zdravotně fit. Na důkaz pojala za manželku svou 64letou přítelkyni Veroniku Gailovou Worthovou. Ke kontu ale přístup nemá a palác v Honolulu přežívá z finančních zásob.

Kawananakoaová je vnučkou Davida Kawananakoy, posledního jmenovaného následníka havajského trůnu. Kontroluje ale nemalý majetek a její stoupenci se obávají, že ten se může dostat do nesprávných rukou.

Havaj přestala být královstvím před 125 lety, kdy na souostroví vstoupily intervenční jednotky USA po sporu mezi tehdejší panovnicí a americkými plantážníky. V roce 1898 Washington Havaj anektoval, státem USA se souostroví stalo v roce 1959.

Témata:  Havajské ostrovy USA EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy