Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump i list Novaja Gazeta navrženi na Nobelovu cenu míru

Slavnostní udílení Nobelových cen (foto: Alexander Mahmoud)
Slavnostní udílení Nobelových cen (foto: Alexander Mahmoud)
Foto: Nobel Media AB

Oslo - Letošní laureát Nobelovy ceny míru by měl být znám na podzim, cenu by si měl tradičně převzít 10. prosince.Mezi navrženými jsou americký prezident Donald Trump či redakce opozičního ruského listu Novaja Gazeta. Norskému serveru Nettavisen to dnes řekl ředitel norského mírového institutu PRIO Henrik Urdal.

Šéf Bílého domu je letos na prestižní ocenění navržen již potřetí. Kdo jej nominoval, ale Urdal prozradit nechtěl. "Můžu potvrdit, že Trump je nominován," řekl Urdal.

Na seznamu je i redakce ruského opozičního listu Novaja Gazeta. Tu nominoval spolu s aktivisty bojujícími za lidská práva sám ředitel mírového institutu PRIO. Je totiž podle něj nejvyšší čas, aby se ruským aktivistům dostalo patřičného uznání. Od roku 1990, kdy Nobelovu cenu za mír dostal tehdejší vůdce Sovětského svaz Michail Gorbačov, žádný Rus toto ocenění nezískal.

Mezi navrženými na ocenění jsou také Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku, někdejší spolupracovník americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Edward Snowden, Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), konžský gynekolog Denis Mukwege či kurdští pešmergové, kteří v Iráku bojují proti teroristické organizaci Islámský stát (IS).

Navrhnout osobnost či organizaci, která by si zasloužila získat letos Nobelovu cenu míru, bylo možné do středy. Seznam těch, ze kterých se nakonec bude vybírat, ale stále není kompletní. Do konce února může totiž své návrhy předkládat ještě pět členů Nobelova výboru.

Témata:  Nobelova cena Donald Trump Norsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy