Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při útocích Strany kurdských pracujících zemřeli tři turečtí vojáci

Turecká armáda (Turkish Army)
Turecká armáda (Turkish Army)
Foto: tsk.tr

Istanbul - Při útocích ozbrojenců v jihovýchodní turecké provincii Hakkari a v severním Iráku dnes zemřeli tři turečtí vojáci. Dalších sedm utrpělo zranění.

Podle turecké armády útočili kurdští separatisté, informovala agentura Reuters. Ozbrojenci ze Strany kurdských pracujících (PKK), kterou Turecko považuje za teroristickou organizaci, v severním Iráku zaútočili na skupinu tureckých vojáků a dva zabili a další dva zranili.

Následně jiní ozbrojenci z PKK zaútočili na vojenskou základnu v tureckém okrese Çukurca v provincii Hakkari a zabili jednoho vojáka a zranili dalších pět. PKK z hor v severním Iráku na sousední tureckou provincii Hakkari útočí často.

PKK vede ozbrojený boj za autonomní Kurdistán od roku 1984 a dosud si její střety s tureckými bezpečnostními složkami vyžádaly na 40.000 obětí, převážně Kurdů. Příměří mezi tureckou vládou a ozbrojenci z PKK se rozpadlo v červenci 2015. Turecko, EU a Spojené státy považují PKK za teroristickou organizaci.

Turecká armáda v pondělí oznámila, že při náletech v severním Iráku zabila 49 kurdských ozbrojenců, útočila na šest cílů a zasáhla skrýše a sklady zbraní PKK.

Témata:  Turecko PKK Turecká armáda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.