Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Damašek vyvíjí nové a sofistikovanější chemické zbraně, myslí si Američané

Ruské bombardování pozic ISIS a rebelů v Sýrii
Ruské bombardování pozic ISIS a rebelů v Sýrii
Foto: Reprofoto YouTube

Washington - Prezident Donald Trump a především pak jeho administrativa je připravena podniknout další vojenskou akci proti syrským vládním silám, pokud bude nutné je odradit od používání chemických zbraní. Prohlásili to dnes podle agentur Reuters a AP nejmenovaní vysoce postavení američtí vládní činitelé.

Spojené státy podle agentury AP vládu syrského prezidenta Bašára Asada podezírají, že vyvíjí nové a sofistikovanější chemické zbraně.

Damašek podle amerických činitelů čas od času používá chemické zbraně v menším měřítku i poté, co loni v dubnu syrské letecké síly shodily bombu se sarinem na Chán Šajchún. Spojené státy v reakci na incident podnikly raketový útok na syrskou leteckou základnu, odkud podle nich vzlétlo letadlo s plynem.

Podle jednoho ze zdrojů citovaných agenturou AP z povahy nedávných údajných útoků vyplývá, že Sýrie chemické zbraně vyrábí přes dohodu z roku 2013 o jejich zničení. Sýrie podle něj možná vyrábí nové druhy zbraní s cílem posílit svou vojenskou kapacitu nebo uniknout mezinárodní odpovědnosti.

Pokud prý bude mezinárodní společenství otálet se zvyšováním tlaku na Asada, syrské chemické zbraně by se mohly rozšířit mimo Sýrii a možná i do USA. „Rozšíří se, pokud něco neuděláme," varoval zdroj.

Témata:  USA Sýrie chemické zbraně

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.