Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nebudeme nutit syrské uprchlíky k návratu do vlasti, tvrdí Libanon

uprchlíci, ilustrační fotografie
uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Bejrút - Libanon nebude nutit syrské uprchlíky k návratu do vlasti. Žádá však mezinárodní společenství o pomoc při řešení uprchlické krize. Podle agentury Reuters to dnes řekl libanonský premiér Saad Harírí.

Do Libanonu, který sousedí se Sýrií, po propuknutí občanské války v roce 2011 uprchl asi milion lidí, což je ekvivalent čtvrtiny libanonské populace. Poté, co se syrské armádě podařilo opět získat kontrolu nad značnou částí Sýrii, z řad některých libanonských politiků zazněly názory, že nastal čas k repatriaci běženců.

"Stanovisko mé vlády je jasné. Nikdo nikoho nebude nutit k návratu, pokud si to dotyčný nebude sám přát," řekl Harírí na konferenci pro dárce humanitární pomoci, která se dnes konala v Bejrútu. Libanon na akci požádal o 2,68 miliardy dolarů na pomoc uprchlíkům. Harírí přitom varoval, že pokud Libanon nebude schopen zajistit humanitární pomoc, uprchlíci se pokusí odejít do jiných zemí.

Harírí zároveň dodal, že jeho země potřebuje od mezinárodního společenství větší podporu, protože pro něj v podstatě dělá veřejnou službu. "Jinak tito lidé, pokud neuděláme víc a pokud vy neuděláte víc, budou hledat útočiště jinde," řek.

V pondělí Bejrút navštívil německý prezident Frank-Walter Steinmeier. Po setkání se svým libanonským protějškem Michelem Aúnem řekl, že je příliš brzy na to, aby se syrští uprchlíci vrátili do vlasti, a proto by mezinárodní společenství mělo nadále podporovat blízkovýchodní státy, které milionům uprchlíků poskytly přechodný domov.

Témata:  Libanon uprchlíci Sýrie

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy