Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ükrývá Tutanchamonova hrobka další tajemství? Archeologové s detektory vyrážejí do práce

Egypt
Egypt
Foto: Pixabay

Káhira - Archeologové budou v hrobce egyptského faraona Tutanchamona v Luxoru pátrat detektorem po možné další místnosti. S odkazem na sdělení egyptského ministerstva památek o tom informovala agentura AP.

Zkoumání hrobky za účelem najít další komnaty potrvá týden. Podobný pokus se už uskutečnil v minulosti, výsledky však byly neprůkazné.

Tutanchamon, který byl panovníkem 18. dynastie, vládl Egyptu v letech 1332 až 1323 před naším letopočtem a zemřel ve věku 17 nebo 18 let. Jeho hrobku na západním břehu Nilu v Luxoru v Údolí králů našel v roce 1922 téměř neporušenou anglický archeolog Howard Carter.

Pro mnohé je Tutanchamon symbolem bohatství starověkého Egypta; jeho hrobka byla naplněná drahými předměty, jako jsou například vozy, truhlice, sochy, alabastrové vázy, zlaté šperky či vějíře z pštrosích per. Snad nejcennější však byla faraonova rakev vyrobená z 1140 kilogramů čistého zlata, v níž byla mumie se zlatou maskou, která je známá po celém světě.

Většina z těchto předmětů je vystavena v káhirském muzeu.

Témata:  faraoni Egypt pyramidy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.