Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf americké diplomacie: Ve Venezuele by mohl nastat převrat

Rex Tillerson
Rex Tillerson
Foto: greatagain.gov

Austin - Šéf diplomacie USA Rex Tillerson se chystá na návštěvu pěti latinskoamerických zemí. Ještě před svým odjezdem prohlásil, že by venezuelská armáda mohla svrhnout socialistického prezidenta Nicoláse Madura.

Podle Tillersona ve Venezuele nastane změna, Spojené státy si však přejí, aby byla nenásilná, a k převratu nevybízí. "V historii Venezuely a dalších latinskoamerických zemí se často stává, že armáda nastolí změnu, a to v případě, že situace je velmi špatná a vedení země už nedokáže lidu sloužit," řekl ve čtvrtek Tillerson na Texaské univerzitě.

"Maduro by měl dodržovat ústavu," zdůraznil americký ministr zahraničí a dodal, že pokud to pro venezuelského prezidenta bude příliš náročné, tak "určitě má přátele na Kubě, kteří by mu mohli darovat hezkou haciendu na pláži".

Maduro čelí kritice nejen z USA ale i z EU či okolních latinskoamerických zemí, které Madurův režim mnohdy označují za diktaturu. Prezident země stižené hladem a ekonomickou krizí šíří teorii, podle níž spiknutí vedené Američany usiluje o jeho svržení. Koncem roku například Caracas vyhostil brazilského velvyslance.

Madurovými lidmi ovládané Ústavodárné shromáždění nedávno rozhodlo o vypsání prezidentských voleb na duben. Vláda tak obešla demokraticky zvolený parlament, kde má většinu opozice. Nejvyšší soud poté ve čtvrtek 25. ledna zamezil opoziční koalici, aby do voleb postavila společného kandidáta.

Témata:  Nicolas Maduro Venezuela Kuba Rex Tillerson

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 17:27

Zeman se omluvil Šarapatkovi za dehonestující výrok

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy