reklama

Wyden se snaží prověřit, zda lidé z okolí ruského prezidenta Vladimira Putina nepřeváděli do USA peníze během kampaně k americkým prezidentským volbám v roce 2016.

Wyden vychází z nedávné zprávy kalifornského vydavatelského domu McClatchy, že vyšetřovatelé FBI zkoumají kontakty NRA s Alexandrem Toršinem, náměstkem guvernérky ruské centrální banky a bývalým prvním místopředsedou horní komory ruského parlamentu. Toršin, horlivý stoupenec liberalizace obchodu se zbraněmi, je podle agentury AP celoživotním členem NRA. Podle spekulací západního tisku má tento blízký Putinův spojenec kontakty na špičky ruské mafie.

Wyden v dopisu ministrovi financí Stevenu Mnuchinovi napsal, že s ohledem na ochranu americké národní bezpečnosti musí Kongres zahájit zevrubné vyšetřování případných finančních toků. Vedení NRA senátor požádal o výkaz veškerých peněžních transakcí s ruskými občany.

NRA patří k nejmocnějším lobbistickým organizacím v USA a v prezidentské kampani výrazně finančně podporovala pozdějšího vítěze Donalda Trumpa. Podle zpráv v americkém tisku se Toršin v roce 2016 na slavnostním večeru NRA setkal s Trumpovým nejstarším synem Donaldem.