reklama

Sibel H. a Deniz B., kteří pocházejí z Hesenska, do Iráku vyrazili v roce 2015, aby se tam stejně jako stovky dalších Němců připojili k Islámskému státu. Poté, co IS na severu Iráku přišel o téměř veškeré území, vzdali se loni do rukou tamních pešmergů. Od té doby byli i s malým synem ve vazbě.

Tak to ale nenechal dědeček, kterému se po několika měsíčním snažení podařilo vnuka z vězení dostat. "Děti nemohou za to, co udělali rodiče," míní muž, který počítá s tím, že rodiče chlapce mohou ve vězení strávit i léta.

Podobně rozhodnutí o pomoci s cestami dětí rodičů, kteří podporovali IS, do Německa zdůvodňuje spolková vláda, podle níž nejsou děti zodpovědné za činy svých rodičů. Navíc kabinet argumentuje i povinnou školní docházkou.

Šéf německé kontrarozvědky Hans-Georg Maaßen ale varoval před nebezpečím, že některé děti mohou být teroristickou organizací indoktrinovány. Německé úřady očekávají, že by se do země mohlo vrátit celkem více než 100 dětí, jejichž rodiče odešli z Německa do Sýrie nebo Iráku bojovat za Islámský stát.