Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko na nohou: Šéfka volební komise pokárala Putinova mluvčího

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Rusové půjdou k prezidentských volbách 18. března. Šéfka ústřední volební komise Ella Pamfilovová učinila bezprecedentní krok a pokárala kremelského mluvčího Dmitrije Peskova za nepřípustnou agitaci ve prospěch prezidenta Vladimira Putina.

Podle Pamfilovové se Peskov svého prohřešku dopustil při pondělním setkání s novináři. Výtku doprovodila varováním, že podobné jednání se nesmí opakovat. 

Problematický výrok šéfka komise neupřesnila, podle dostupných informací ale jde o reakci na dotaz žurnalistů, zda Kreml považuje opozičního vůdce Alexeje Navalného za politickou hrozbu pro hlavu státu. Navalnyj vzhledem k pravomocnému podmíněnému trestu na prezidenta kandidovat nesmí.

"Sotva může někdo pochybovat o tom, že Putin je absolutním vůdcem veřejného mínění, absolutním vůdcem politického Olympu, jemuž v dané etapě sotva může někdo vážně konkurovat," odpověděl na dotaz novináře Peskov.

Mluvčí se dnes za svá slova omluvil a ujistil volební komisi, že se podobných výroků vystříhá. Naznačil nicméně, že si o výtce myslí své.

Okřiknutí vlivného Putinova mluvčího, o němž se občas spekuluje jako o budoucím šéfovi ruské diplomacie, rozčeřilo zatím poklidnou atmosféru ruské volební kampaně. Volební komise sice už zaregistrovala několik desítek stížností na neregulérní boj kandidátů. Dnes například odmítla jako neoprávněnou stížnost na nelegální agitaci ve prospěch Putina v Tambovské oblasti jihovýchodně od Moskvy.

Témata:  Dmitrij Peskov Vladimír Putin Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy