Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krize v Calais: Kvůli rvačce migrantů tam míří policejní posily

Policie Francie
Policie Francie
Foto: Police Nationale

Paříž - Francouzská policie dnes vyslala posily do Calais, kde ve čtvrtek došlo k hromadné rvačce migrantů. V nemocnici skončilo se střelným zraněním celkem pět lidí. V kritickém stavu zůstávají čtyři Eritrejci ve věku 16 až 18 let. Policie nyní pátrá po 37letém muži z Afghánistánu, kterého podezřívá z jejich postřelení.

Rvačka, do které se zapojila asi stovka migrantů s pálkami a kameny, se odehrála u místa, kde úřady předloni zrušily obří provizorní tábořiště zvané Džungle. Zapojili se do ní především Afghánci a Eritrejci.

"Je to nevídaná míra násilí," uvedl ministr vnitra Gérard Collomb, který dnes na místo střetů dorazil. Situaci v přístavním městě Calais označil za "mimořádně vážnou" a podle něj ji už nelze dál snášet.

Předchozí pranice migrantů, která vyústila ve střelná zranění, se odehrála loni 25. listopadu. Střílely po sobě dvě skupiny Afghánců, pravděpodobně šlo o vyřizování účtů mezi převáděči. Zraněno bylo pět lidí. Letos 18. ledna byl vážně pobodán Syřan, který se dostal do hádky s Afghánci na dálničním parkovišti.

V Calais nyní pobývá podle různých odhadů od 550 do 800 migrantů. V provizorním tábořišti nazývaném Džungle, které úřady předloni zlikvidovaly, žilo podle odhadů až 8000 migrantů, kteří se snažili dostat do Británie.

Témata:  Francie uprchlické tábory policie Francie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.