reklama

Nejmenovaný představitel afghánské rozvědky uvedl, že dům v chudé západní čtvrti metropole Kábulu, ukrytý za vysokými zelenými kovovými vraty, byl napěchován výbušninami, zbraněmi a vestami, které používají sebevražední atentátníci.

Podle prezidenta Ghaního bylo v souvislosti se čtyřmi velkými útoky, které Afghánistán postihly v uplynulých deseti dnech, zadrženo 11 lidí.

K útoku na mezinárodní hotel v Kábulu z 20. ledna a k výbuchu bomby ukryté v sanitce v centru města z 27. ledna se přihlásil Tálibán. Tyto dva útoky si dohromady vyžádaly více než 120 mrtvých a 235 zraněných. Islámský stát se přihlásil k atentátu na nevládní organizaci Save the Children na východě země, při němž zahynulo šest lidí, a k pondělnímu útoku na kábulskou vojenskou akademii, při němž bylo zabito 11 osob.

Prezident Ghaní znovu obvinil Pákistán, že dovoluje islamistům ukrývat se na jeho území. "Centrum Tálibánu je v Pákistánu," řekl a vyzval sousední zemi, aby se neuchylovala k pouhým slibům, ale aby podnikla "konkrétní opatření".