Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Kábulu našli úkryt Islámského státu, byla v něm výbava pro teroristy

Afghanistán
Afghanistán
Foto: Pixabay

Kábul - V Afghánistánu byla odhalena skrýš, kterou využívali bojovníci Islámského státu (IS). Prezident Ašraf Ghaní sdělil, že po vlně smrtících útoků, které v posledních dnech otřásly Afghánistánem, bylo zatčeno několik osob.

Nejmenovaný představitel afghánské rozvědky uvedl, že dům v chudé západní čtvrti metropole Kábulu, ukrytý za vysokými zelenými kovovými vraty, byl napěchován výbušninami, zbraněmi a vestami, které používají sebevražední atentátníci.

Podle prezidenta Ghaního bylo v souvislosti se čtyřmi velkými útoky, které Afghánistán postihly v uplynulých deseti dnech, zadrženo 11 lidí.

K útoku na mezinárodní hotel v Kábulu z 20. ledna a k výbuchu bomby ukryté v sanitce v centru města z 27. ledna se přihlásil Tálibán. Tyto dva útoky si dohromady vyžádaly více než 120 mrtvých a 235 zraněných. Islámský stát se přihlásil k atentátu na nevládní organizaci Save the Children na východě země, při němž zahynulo šest lidí, a k pondělnímu útoku na kábulskou vojenskou akademii, při němž bylo zabito 11 osob.

Prezident Ghaní znovu obvinil Pákistán, že dovoluje islamistům ukrývat se na jeho území. "Centrum Tálibánu je v Pákistánu," řekl a vyzval sousední zemi, aby se neuchylovala k pouhým slibům, ale aby podnikla "konkrétní opatření".

Témata:  Afghanistán Islámský stát Ašraf Ghání

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.