Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin burcoval občany, aby se statečností vyrovnali svým otcům

Vladimír Putin
Vladimír Putin
Foto: kremlin.ru

Volgograd - Ruský prezident Vladimir Putin dnes při příležitosti 75. výročí stalingradské bitvy vyzval spoluobčany, aby se "statečností vyrovnali otcům a dědům". Svou mobilizační řečí chtěl veřejnost očividně povzbudit k větší účasti při prezidetnských volbách, která je podle sociologů jediným nejistým prvkem hlasování.

V projevu na slavnostním koncertě v sídle volgogradské filharmonie Putin prohlásil, že Rusové mají být silní a čestní a vést za sebou nová pokolení. "Nemáme právo na polovičatost, malověrnost a nerozhodnost, musíme se v našich skutcích vyrovnat činům otců a dědů," řekl Putin. Rusové podle prezidenta budou kráčet jen kupředu, budou silní a čestní, nastupující generaci předají slavné tradice velkého ruského národa.

Putin svůj projev přednesl šest týdnů před volbami, v nichž bude usilovat o čtvrtý prezidentský mandát. Předpokládá se, že k urnám přijde přes 60 procent voličů. Putin je ve volbách prakticky jistým vítězem.

"Obránci Stalingradu nám zanechali velké dědictví - lásku k vlasti, odhodlání bránit její zájmy a nezávislost, být pevní před jakoukoli zkouškou, pečovat o rodnou zemi a pracovat pro její rozkvět. V těchto prostých a jasných pravdách je podstata našeho života," citovala z prezidentova projevu agentura TASS.

Slavnostnímu večeru dnes předcházela vojenská přehlídka, které podle ruských novinářů přihlíželo 30.000 lidí. Centrálních volgogradských oslav se podle agentury TASS zúčastnilo 200 pozvaných hostů z deseti zemí, včetně Německa, Británie a Francie. Z České republiky podle mluvčí KSČM Heleny Grofové odjeli do Ruska na pozvání spřátelených organizací místopředseda strany Josef Skála a poslanec Zdeněk Ondráček.

Výročí konce bitvy u Stalingradu dnes připomíná i řada německých médií. Deník Frankfurter Allgemeine Zeitung o německé porážce píše jako o začátku konce Hitlerovy říše. Server Deutsche Welle ji zase označuje za zvrat ve druhé světové válce. Německá média podrobně líčí vývoj tehdejších bojů a píší i o osudu desetitisíců obyvatel města, kteří přišli o život při německém bombardování. Připomínají také to, že z více než 100.000 zajatých německých vojáků se jich domů vrátilo jen kolem 6000.

Témata:  Vladimír Putin Rusko Stalingrad

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy