Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bude už mít Německo vládu? Jednání pokračují

Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Foto: g7germany.de

Berlín - Předseda německých sociálních demokratů (SPD) Martin Schulz je přesvědčen, že by vyjednavači CDU/CSU a SPD měli v koaličních rozhovorech pokračovat bez časového tlaku a jednat tak dlouho, jak to bude nutné.

Další kolo rozhovorů původně naplánované do neděle by se podle pozorovatelů mohlo o něco protáhnout. "Nestojíme pod žádným časovým tlakem," zdůraznil dnes Schulz, podle něhož toho vyjednavači mají před sebou ještě dost, a proto očekává, že se rozhovory povedou přes den i přes noc.

Kancléřka a šéfka CDU Angela Merkelová je přesvědčená, že už se trojici stran podařilo dosáhnout řady kompromisů. Zároveň ale podotkla, že všechny problémy ještě vyřešené nejsou a zbývá velký kus práce. "Jsem přesvědčený, že to v příštích dnech zvládneme," nechal se zase slyšet šéf CSU Horst Seehofer.

Z dosavadních výsledků rozhovorů o pokračování velké koalice dnes Schulz pochválil pokrok v oblasti školství, do níž chce trojice stran v tomto volebním období investovat navíc šest miliard eur (151 miliard korun). Merkelová zase hovořila o oblasti digitalizace, v níž chtějí strany směřovat k tomu, aby do roku 2025 byla celá spolková republika pokryta vysokorychlostním internetem.

Témata:  Německo Martin Schulz Angela Merkelová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy