Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ropa z potopeného tankeru zasáhla břehy Japonska

Ropa
Ropa
Foto: Pixabay

Tokio/Peking/Teherán - Ropa uniklá z íránského tankeru, který se potopil minulý měsíc ve Východočínském moři, pravděpodobně zasáhla jižní pobřeží Japonska, informovala dnes japonská pobřežní stráž.

Čínská vláda zvažuje vyzdvižení vraku, napsala agentura AP. Íránský ropný tanker se 6. ledna srazil s čínskou nákladní lodí asi 300 kilometrů východně od Šanghaje a než se potopil, týden hořel. Loď převážela z Íránu do Jižní Koreje 136.000 tun ropného kondenzátu.

Menší ropné skvrny na pobřeží ostrova Amami Ošima, který leží přibližně 400 kilometrů jižně od ostrova Kjúšú, nahlásili úřadům místní obyvatelé.

"Vláda úzce spolupracuje s místními úřady a společně se snaží zjistit rozsah (ropných skvrn) a jejich původ," řekl mluvčí japonské vlády Jošihide Suga. "Děláme vše, co je v našich silách. Vyslali jsme pobřežní stráž (aby skvrny odstranila)," dodal.

Peking ve čtvrtek informoval, že zvažuje vyzdvižení vraku. Podle čínského ministerstva dopravy v něm zůstalo 1900 tun tuhého paliva a blíže neurčené množství ropného kondenzátu, což vylovení lodi komplikuje. Odborníci varují, že ropa by se mohla vznítit a explodovat. Čína na průzkum vraku v hloubce 115 metrů vyslala robotickou ponorku.

Témata:  ropa Japonsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy